Wil je je webteksten snel optimaliseren voor zoekmachines (SEO)? Dan heb ik vijf tips voor je die je direct kan toepassen.

1. Zoekwoorden en zoekwoordintensiteit

Bepaal voor elke webpagina het belangrijkste zoekwoord (of liever een combinatie van enkele woorden). Je kan hiervoor je gezonde verstand gebruiken of het serieuzer aanpakken door middel van een zoekwoordonderzoek. Je komt hierdoor gegarandeerd op nieuwe ideeën. De Zoekwoordplanner van Google is een handige tool.

Gebruik vervolgens de zoekterm vaak genoeg om je webteksten te optimaliseren. Het vinden van de juiste balans is de kunst. En let op, je tekst moet bovenal voor de bezoeker prettig leesbaar zijn. Streef naar een intensiteit van 3 tot 5%. Heb je een WordPress site inclusief Yoast SEO plugin? Dan kan deze de intensiteit (keyword density) voor je uitrekenen. Online vind je ook voldoende andere keyword density tools. En let op, Google wordt steeds slimmer, gebruik daarom ook gerelateerde woorden (Semantic Keywords) en synoniemen voor de afwisseling.

2. Titel en tussenkoppen

Gebruik de zoekterm ook in je titel (kop) en bij voorkeur vooraan in de zin. Voor de leesbaarheid van je tekst zijn tussenkoppen aan te raden. Laat ook hier het zoekwoord in terugkomen. Doe dit echter alleen als het de intensiteit niet uit balans brengt en het daadwerkelijk zinvol is. Het zoekwoord opnemen in de (hoofd)titel is belangrijker voor het optimaliseren van je webteksten.

3. Linkbenamingen

Interne en externe links in je webpagina’s spelen sowieso een rol in de ranking, maar pas op dat je in je eigen webteksten niet in de ‘lees meer’-valkuil trapt. Je kunt beter een link leggen op het zoekwoord of op een (deel van de) zin waar dit zoekwoord in voorkomt.

4. Opsommingen

Opsommingen binnen je webteksten maken het de lezer niet alleen gemakkelijker, maar ook Google laat dit meewegen. Staat een zoekwoord in een opsomming, dan moet het wel belangrijk zijn.

5. Lengte van je webtekst

Door de inzet van bovengenoemde punten laat je Google ‘zien’ wat het hoofdonderwerp van je tekst is. Je webteksten optimaliseren voor Google draait allemaal om relevantie en kwaliteit. De zoekmachine gaat er vanuit dat wanneer het zoekwoord op belangrijke plaatsen terugkomt de webpagina werkelijk over dit onderwerp gaat, én dus interessant is voor bezoekers. De lengte van je webteksten is ook belangrijk! De kans bestaat dat Google de webpagina niet indexeert als deze minder dan 300 woorden bevat. De ideale lengte is 350 tot 500 woorden.

Webteksten snel optimaliseren, zelf doen of uitbesteden?

Zo. Je kan aan de slag met het snel optimaliseren van je webteksten. Maar let wel, zoekmachines hanteren een waslijst aan punten die de ranking beïnvloeden en je concurrenten zitten ook niet stil. Wil je weten hoe je je webteksten en je site verder kan optimaliseren? Volg mij dan op Twitter of LinkedIn en mis geen enkele tip of neem contact op voor SEO-advies. Of vraag een offerte aan voor het optimaliseren van jouw webteksten.

Share This